Overzorgd

BEJAARD

Herfst 2014 was ik met een aantal bewoners van Zorggroep Vitalis Eindhoven deelnemer (fotograaf) van een stadswandeling door het centrum van Eindhoven. E.e.a georganiseerd door “Samen voor Eindhoven”. Zij hadden een match gemaakt met stichting “Ervaring die Staat”. Zij ondersteunen en begeleiden dak- en thuislozen in hun persoonlijke ontwikkeling en kwaliteiten, maar ook bij hun talenten en dromen.

Door de totaal verschillende achtergronden van beide groepen, worden zaken zichtbaar die anders verborgen blijven, omdat een ieder snel vervalt in zijn rol van “bejaarde” of “dakloze”.

Mooi is het om te zien, dat mensen die uit hun comfortzone raken, komen tot nieuwe inzichten en gevoelens. De dakloze die totaal terug is geworpen op zichzelf, door omstandigheden, en de totaal verzorgde bejaarde man die lonkt naar de vrijheid die hij ooit had, maar fysiek niet meer in staat is.

Wat mij raakte was het moment waarop de bejaarde man, zelfstandig, (met behulp van een van de dakloze) een wandeling te voet naar zijn appartementje wilde maken. Echter, werd hij terug gefloten door een van de verzorgers van Vitalis. Hij moest zich eerst melden bij de receptie en mocht alleen in de rolstoel terug naar zijn flatje. Dit zou mooi het moment kunnen zijn geweest van verbinding! De bejaarde man, die de hele dag in de rolstoel was rondgereden door de dakloze wilde dit laatste kleine stukje lopen samen met de dakloze. Ik zag dat de bejaarde man door de ervaring van deze middag even buiten de regels om zijn intimiteit wilde delen.